maandag 1 december 2008

web2.0 en wij

Ding 22 geeft veel stof tot nadenken, wat te doen met bibliotheken en web 2.0.
Allerlei tags komen dan in een cloud terecht.
Sociaal, aanleveren, toevoegen, bewerken, binnenhalen, elke plaats, elk tijdstip.
Onze (mogelijke)klanten raken er steeds meer aan gewend om op elk moment en op elke plaats informatie te vinden en te delen. Dit geldt voor informatie in tekst, beeld en geluid voor beroep, uit belangstelling of ontspanning.
Voor jongeren is dit vanzelfsprekend. Zij kunnen zich niet voorstellen dat er ooit een wereld was zonder mobieltje, pc, Ipod en msn. En wie kan er nu toch leven zonder Hyves pagina? Dan besta je toch gewoon niet!
Hier wil ik Edwin citeren die spreekt over een "steeds plattere wereld".
Als je dit in aanmerking neemt kan de bibliotheek hier natuurlijk niet zomaar aan voorbijgaan. En het is niet voldoende om de gebuiker alleen mee te laten werken aan het opleuken van de catalogus. Er is meer nodig om te kunnen blijven overleven.
Het manifest van de bibliotheek 2.0 van Laura Cohen, intussen wel bekend, geeft de goede mentaliteit weer. Ik sluit me daar graag bijaan. Vooroplopen als bibliotheek zal niet meer lukken, maar achterlopen kan nu helemaal niet meer.
Onze ZB digitaal heeft op bibliotheek 2.0 een fimlpje gezet waarin IBM vijf belangrijke ontwikkelingen voor de komende vijf jaar schetst.Interessant!

Geen opmerkingen: